Erasmus+ Meeting in Poperinge

do, 06/29/2017 - 13:32 -- DVOR

 

ERASMUS+ project: meeting in Poperinge (februari 2017)

Binnen het ERASMUS+ project « La classe en action! Echange de bonnes pratiques innovantes dans l’enseignement des langues étrangères. » hadden we ‘de eer’ de eerste meeting te organiseren. Uit elk van onze partnerscholen in Duitsland, Finland, Italië en Portugal zakten telkens twee leerkrachten en vier leerlingen af naar Poperinge. De leerlingen verbleven een volledige week in gastgezinnen bij leerlingen van 4ECA en 4ECB, de leerkrachten in het Talbot House.

Het was een druk programma rond het gebruik van het interactief bord, in het bijzonder in taallessen, en we hebben ook de situatie van de vluchtelingen nu met de situatie van de Belgische vluchtelingen tijdens WOI vergeleken.
De leerlingen gaven voorstellingen met het interactief bord, ze hadden vooraf allerlei presentaties voorbereid in de lessen Frans en Engels over hun school en over hun regio, en ook een sketch in een familie. Ze ontdekten onze school aan de hand van QR-codes.
We woonden een videoconferentie bij met mevr. Shona Whyte van de universiteit van Nice over het interactieve bord.
De situatie van de vluchtelingen werd duidelijker door een bezoek aan het asielcentrum in Poelkapelle en we vernamen meer over de vluchtelingen tijdens WOI tijdens een bezoek aan het In Flanders Fields Museum in Ieper. Tijdens de lessen Engels, Nederlands, godsdienst en geschiedenis hadden de Belgische leerlingen al een tentoonstelling over vluchtelingen voorbereid. Het bijwonen van de Last Post en een vergelijking tussen een Frans, een Duits en een Engels oorlogskerkhof konden niet ontbreken aan het programma, noch een zoektocht in Brugge.
Een hockeywedstrijd in de les LO en het aanleren van het Franse liedje ‘Un homme debout’ van Claudio Capéo in de les MO brachten wat afwisseling tijdens het maken van de eindproducten: een videoreportage, een fotoreportage, een quiz, een tutorial om de talen van de partners te leren, en een website over situatie van de vluchtelingen nu en vroeger.

Tijdens de ontvangst op het stadhuis op vrijdagavond gaven de coördinatrices van het project een voorstelling over hun school en streek voor het aanwezige publiek.
De afscheidsavond die erop volgde was een mooie afronding van de projectweek.

Meer info is te vinden op de TwinSpace van het project: https://twinspace.etwinning.net/24499/home