Erasmus+ Meeting in Portugal

zo, 12/17/2017 - 21:58 -- DVOR

ERASMUS+ project: meeting in Portugal (november 2017)

Het ERASMUS+ project ‘La classe en action! Échange de bonnes pratiques innovantes dans l’enseignement des langues étrangères.‘ gaat dit schooljaar zijn tweede jaargang in. Er staan 3 meetings op het programma, de eerste in Portugal in november 2017 rond ‘gamification’, de tweede in Finland in januari 2018 rond ‘l’art dans l’enseignement des langues’ en de derde in Duitsland in april rond ‘la vidéo’.

Op 12 november 2017 vlogen Mira, Ian, Polina en Justine uit 5EMT samen met mevr. Volckaert en mevr. De Wilde naar Lissabon om er deel te nemen aan de derde meeting van het project samen met partners uit Duitsland, Italië en Finland. De partnerschool bevindt zich in Monte Abraão, een voorstad van Lissabon. Onze school werkt al enkele jaren samen met hen in eTwinningprojecten, in een Comenius project en twee jaar geleden was er een uitwisseling.

Het thema ‘gamification’ sprak tot de verbeelding. Neen, het gaat niet over ‘gamen’ maar wel over hoe je ‘badges’ kan winnen door goede prestaties neer te zetten. In internationale groepjes leerden de leerlingen enkele zinnetjes in de taal van hun partners, ze vernamen meer over een belangrijk personage uit elk land en ze moesten ook hun zangtalenten boven halen om een refrein van een liedje in de taal van de partners te zingen! Mira, Ian, Polina en Justine stelden daar Dirk Frimout voor, leerden de partners ‘Ik eet graag frietjes’ zeggen en lieten hen het refrein van ‘Ik hou van u’ van Noordkaap zingen. Of iedereen goed opgelet had werd dan getest met Kahoot en met Plickers en een internationale jury oordeelde over de zangtalenten. Daarnaast stonden nog andere activiteiten op het programma om te kunnen bepalen wie de winnaars waren: Ian en zijn groepje mochten op de afscheidsavond op het schavotje staan en kregen allerlei lekkers aangeboden.

Onze leerlingen logeerden in een gastgezin en zij maakten er kennis met andere leef- en eetgewoonten. Een onvergetelijke ervaring.
Wij mochten enkele mooie monumenten bezoeken: het Palácio de Queluz (op wandelafstand van de partnerschool), het Palácio da Pena en het Palácio da Vila in Sintra en het Castelo São Jorge in Lissabon.

Er stond een sportactiviteit op het programma voor de leerlingen terwijl de leerkrachten een opleiding kregen rond ‘gamification’ van mevr. Adelina Moura uit Braga, de eerste eTwinning partner van mevr. De Wilde (in 2005).
Het lot van de vluchtelingen in Portugal kwam aan bod tijdens een uiteenzetting over de organisatie ‘Olho Vivo’ en over ‘Amnesty International’.
Tot slot was elk land weer verantwoordelijk voor de creatie van een eindproduct over de meeting: wij maakten dit keer de fotoreportage.

Meer info is te vinden in de TwinSpace van het project: https://twinspace.etwinning.net/24499/pages/page/233383

Ria De Wilde
Coördinator Erasmus+