eTwinning Awards 2017

zo, 12/17/2017 - 19:51 -- DVOR

Op woensdag 11 oktober 2017 vond de prijsuitreiking van de eTwinning Awards plaats in de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. Mevr. Angelique Clauw, adjunct-directeur, Mevr. Ria De Wilde, leerkracht Frans en 6 leerlingen die vorig jaar aan het genomineerde project meewerkten, Sarah Busschaert, Justine Desomer, Emmelie Vermeersch, Laura Moeneclaey, Hadelijn Top en Belle De Caesteker trokken naar Brussel om de prijs in ontvangst te nemen.

Met de jaarlijkse eTwinning Awards bekroont Epos vzw de meest innovatieve en uitdagende eTwinning-projecten in Vlaanderen.  Dit jaar vielen er tien Vlaamse projecten in de prijzen.

eTwinning is de community voor scholen in Europa. Via de Europese portaalsite www.etwinning.net kunnen leerkrachten op een eenvoudige manier een online samenwerkingsproject met een andere school in Europa starten.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Met eTwinning kan een leerling of leerkracht  in verschillende domeinen zoals wetenschappen, techniek, wiskunde, geschiedenis of sport dagelijks online leren, samen met jongeren uit heel Europa. Al 3130 leerkrachten en directies uit heel  Vlaanderen doen er aan mee. Hiermee staan ze in contact met meer dan 470.000 onderwijsprofessionals en miljoenen leerlingen om ideeën en praktijkvoorbeelden uit te wisselen, samen te werken in groepen of projecten uit te voeren. Het is een win-win zowel voor de leerkracht als de leerling. Als leerkracht krijg je een unieke inkijk op lesmethodes uit tal van Europese landen. Als leerling versterkt het naast je algemene kennis ook je taal- en culturele vaardigheden. Belangrijke sleutelcompetenties in het Vlaanderen en Europa van morgen.”

Van buitengewoon onderwijs tot beroepsscholen. Van wiskunde, taal tot geschiedenis. De meest uiteenlopende thema’s en doelgroepen komen aan bod in deze eTwinning-projecten.  Leerlingen werken aan vaardigheden zoals samenwerking, projectmatig werken, veilig omgaan met (sociale) media en ICT, creativiteit, taalverwerving en burgerschap.

Leerlingen en leerkrachten spannen zich een heel schooljaar in om samen te werken en samen te leren met collega’s in Europa. Daarom werden deze projecten in de kijker gezet tijdens de jaarlijkse nationale eTwinning prijsuitreiking op woensdag 11 oktober 2017  in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel.

Het project van het Sint-Janscollege "Être jeune dans l'Europe d'aujourd'hui" ontving de prijs voor innovatie op het gebied van samenwerking en kreeg 1000 euro. Onze leerlingen deden met Schotse en Spaanse leerlingen onderzoek naar de vluchtelingen in Europa. Zij werkten samen via ICT en gebruikten Frans als voertaal. De resultaten hiervan zijn terug te vinden in de TwinSpace van het project: https://twinspace.etwinning.net/27636/home

Met de 1000 euro werd didactisch materiaal aangekocht voor de school.

Ria De Wilde